Programma 2011
'Walls between people'

Een programma over muren tussen mensen.

" "

In de pers:

Het programma 'Walls between people' dragen we op aan alle mensen, die door muren gescheiden leven van hun familie en vrienden en daardoor belemmerd worden in hun vrijheid en ontwikkeling.

In 2011 zal het 4 Mei-Projekt samen met studenten van de Dans Academie, Academie Minerva van de Hanzehogeschool Groningen en La Mimouna een programma brengen over mensen die door muren gescheiden van elkaar moeten leven. Het programma bestaat uit bestaande en nieuwe composities gezongen door het koor van het 4 Mei-Projekt en een nieuwe choreografie gedanst door studenten van de Dansacademie Noord-Nederland. La Mimouna zingt en speelt het lied van de zee.

De voorstellingen worden theatraal ondersteund door een videopresentatie en lichtontwerp over Muren door studenten van de Kunstacademie Minerva. Het programma is geïnspireerd op en wordt begeleid door de internationale fototentoonstelling "Walls Between People" van het Rode Kruis. De foto's over acht huidige muren zullen in samenhang met de optredens in diverse plaatsen in Nederland worden tentoongesteld. Het programma is door de combinatie van diverse kunstuitingen vernieuwend en uniek in zijn soort en wil door intensieve samenwerking met studenten mede bij een jongere generatie bewustzijn creëren van de negatieve effecten van (grens)muren op leven, geluk en vrijheid van mensen.

Thema

We staan stil bij muren tussen landen en bevolkingsgroepen, die mensen van elkaar scheiden en belemmeringen vormen voor samenleven, geluk, vrijheid en toegang tot essentiële levensbehoeften. Het programma is gebaseerd op en geïnspireerd door de fototentoonstelling "Walls Between People" van het Rode Kruis, die acht huidige muren in beeld brengt.

Tentoonstelling

(zie ook website Rode Kruis/HOR)

Tentoonstelling zien

De tentoonstelling is nog tot en met 31-5 te zien in de tentoonstellingsruimte van Stenden Hogeschool, Rengerslaan 8, Leeuwarden.

De tentoonstelling brengt leven en getuigenissen in beeld van mensen die van elkaar worden gescheiden door acht huidige muren:

  • De Gedemilitariseerde Zone tussen Noord- en Zuid-Korea
  • The Green Line, die het eiland Cyprus verdeelt
  • Peace Lines, die buurtschappen in Noord-Ierland van elkaar scheiden
  • Berm: een militair versterkte muur van zand, die de Westelijke Sahara doorsnijdt van het noorden naar het zuiden
  • The Fence: tussen Mexico en de Verenigde Staten
  • De Barbed Wire rond de Spaanse Enclaves Ceuta en Melilla in Marokko
  • The Electrified Fence langs de Control Line tussen Pakistan en India
  • The Separation / Protection Wall tussen Israël en Palestina
Kijk hier voor een impressie van de tentoonstelling zoals die in 2008 in Genève werd gehouden

Programma

Het programma bestaat uit composities en een choreografie, die rechtstreeks dan wel meer indirect betrekking hebben op de muren in de aangeduide gebieden. Vaak spreekt daaruit het verlangen naar het opheffen van de muur en het bereiken van vrede. Heel vaak staat daarin het symbool van een vogel centraal, die over de muur heen de mensen aan de andere kant van de muur kan bereiken. Dat is ook de intentie van het programma: het zoeken naar mogelijkheden om muren af te breken en mensen weer in vrede en harmonie met elkaar te laten leven. Dat het kan heeft de val van de Berlijnse muur aangetoond.

De volgende composities en choreografie maken deel uit van het programma:

De Gedemilitariseerde Zone Noord- en Zuid-Korea:
- Ban Gap Sumnida
- Da si ma
Deze Koreaanse volksliedjes drukken het verlangen uit tot hereniging van Noord- en Zuid Korea

The Green Line op Cyprus:
- "Show me how the Swallow flies" van Merlijn Twaalfhoven
Dit lied maakte deel uit van de performance "Long Distance Call" uitgevoerd op 24 oktober 2005 door Turkse en Griekse muzikanten op daken en balkons en in straten van Nicosia aan beide zijden van the Green Line. Doel van het project was om de kloof tussen beide bevolkingsgroepen te versmallen door de nadruk te leggen op de overeenkomsten tussen beide gemeenschappen.

De Peace Lines in Noord-Ierland:
- "Peace by Peace" door Fergus O'Carroll
- "Across the Bridge of Hope" door Shaun Maclaughlin
Deze composities drukken de hoop uit op een nieuw begin en een vredig met elkaar samen leven van de verschillende godsdiensten.

The Berm: militair versterkte zandwal, die de Westelijke Sahara van noord naar zuid doorsnijdt.
- "Het lied De Zee", uitgevoerd door Muziekgroep La Mimouna, waarin de oorspronkelijke bevolking (Sahrawi) een hart onder de riem wordt gestoken.

The Fence: grenslijn tussen Mexico en de Verenigde Staten:
- "I like to be in America" uit The West Side Story van Leonard Bernstein
- "Bienvenida a Tijuana" van Manu Chao
Het gaat bij deze composities om het verlangen een beter economisch bestaan op te bouwen in Amerika en daar ook de familie in het land van herkomst van mee te laten profiteren.

De Barbed Wire rond de Spaanse Enclaves Ceuta en Melilla in Marokko:
- "Se Equivocó La Paloma" van Rafael Alberti en Carlos Guastavino
Dit lied gaat over een duif, die de kloof tussen mensen kan doorbreken door over muren te vliegen. Het staat daarmee symbool voor het verlangen van Afrikaanse mensen om in Europa een beter bestaan op te bouwen.

The Electrified Fence langs de Control Line tussen Pakistan en India:
- Choreografie Dansacademie Noord-Nederland, Hanzehogeschool Groningen
De rituelen rond de grenslijn worden verbeeld in een choreografie van en door studenten van de Dansacademie.

The Separation / Protection Line tussen Israël en Palestina:
- Vier delen uit "The Shouting Fence" van de Britse componisten Orlando Cough en Richard Chew
- "De Balling" van de Nederlandse componiste Peter de Jonge
"The Shouting Fence" is gecomponeerd naar aanleiding van een foto in de krant, waarop een Palestijnse vrouw met een megafoon is te zien. Door de splitsing van hun dorp konden de dorpelingen alleen nog met elkaar communiceren door elkaar eens per week het laatste nieuws, de roddels en hun gevoel van frustratie elkaar niet te kunnen omhelzen toe te schreeuwen.


Programmagroep 2011

Achtergrondinformatie van de PG2011..


Programmagroep 2011: Elly Landman, Margien Bouma, Willem de Lange, Ria Havinga, Emmy Bremer, Hermien Bazuin (contactpersoon bestuur).


Regie/floormanagement


Regie Tim Meeuws; floormanagement 2011 Else Janssen, Margot Schoenmaker en - stand by - Cock Voorn en Lian Rombouts.