Programma 2007, ‘Over Holland’

(4 Mei 2007: RTV Noord interviewt Bernard van Beurden en Paulien Sissingh, ca. 4 MB)

Het project ‘Over Holland’ is een muzikale productie met twee nieuwe composities die in opdracht van het 4 Mei-Projekt uit Groningen zijn geschreven. Dit project voor koor en ensemble en 2 spreekstemmen wordt in april en mei 2007 uitgevoerd onder leiding van dirigent Pieter Kole.

De uitvoering vindt plaats in samenwerking met de acteurs René Lobo en Katrien van Beurden en het Ensemble van het Prins Claus Conservatorium o.l.v. Peter Stam. Het ensemble bestaat uit 7 instrumentalisten. De theatrale vormgeving is in handen van Tim Meeuws.

Op het programma staan:
‘Waarom wij zingen’ van Bernard van Beurden. Een compositie voor groot koor, klein koor, twee acteurs en instrumentaal ensemble. Van Beurden gebruikte gedichten en teksten van autochtone en allochtone Nederlanders die daarin hun visie op en hun beleving van het veranderende Nederland hebben weergegeven.

en

‘Monoloog over Holland’ van Frank Deiman, naar aanleiding van het gedicht met dezelfde titel van Ilja Leonard Pfeijffer. Compositie voor groot koor en muzikaal ensemble.

Daarnaast worden educatieve projecten uitgevoerd op en in samenwerking met het Noorderpoortcollege in Groningen en, met advisering van het Herinneringscentrum Kamp Westerbork, bij RSG Wolfsbos in Hoogeveen en andere onderwijsinstellingen in Drenthe en Groningen.

In het verleden besteedde het 4 Mei-Projekt vaak aandacht aan actuele situaties die betrekkelijk ver van ons lagen. Met het programma ‘Over Holland’ reageert het 4 Mei-Projekt op gebeurtenissen dicht bij huis: de zich verhardende samenleving waarin angst en intolerantie de plaats lijken in te nemen van gastvrijheid en solidariteit.

In de Nederlandse maatschappij dreigt in snel tempo een tweedeling te ontstaan. De politieke moord op Pim Fortuyn en de politiek-religieuze moord op Theo van Gogh vormen, samen met de terroristische aanslagen in New York, Madrid en Londen, aanleiding tot heftige debatten en polemieken. In de discussies worden regelmatig zonder al te veel nuancering de islamieten in het algemeen en Turkse en Marokkaanse Nederlanders in het bijzonder, als de boosdoeners aangewezen. Kort na de moord op van Gogh moesten moskeeën en islamitische scholen het ontgelden. Omgekeerd wordt de toon gezet door radicaliserende groepen die aanslagen voorbereidden op personen en gebouwen. Nederland dreigt een land van “wij” en “zij” te worden.

Het 4 Mei-Projekt neemt met de uitvoering van dit programma stelling in het debat. Wij willen er niet het zwijgen toe doen en dan maar hopen dat de storm wel overwaait. In de woorden van Martin Luther King: “Our lives begin to end the day we become silent about things that matter”. Wij willen niet dat Nederland een land is waarin bevolkingsgroepen bang voor elkaar zijn of gemaakt worden. Wij willen dat Nederland een land is waar iedereen zich welkom kan voelen, waar asielzoekers humaan behandeld worden en waar we ons interesseren voor elkaars culturele en godsdienstige achtergronden. Wij willen niet worden meegesleept in een spiraal van angst en geweld; de Tweede Wereldoorlog die op 4 mei wordt herdacht heeft laten zien waar dat toe kan leiden. De manier waarop het 4 Mei-Projekt stelling neemt is ongebruikelijk: de discussie wordt niet gevoerd in de kranten of via de radio en televisie; we verplaatsen de discussie naar het concertpodium. “Over Holland” belooft een muzikaal en maatschappelijk interessant programma te worden.

Concertdata: (Reserveren)

Comité van Aanbeveling: