Drie gedichten van Saul van Messel
(
op muziek van Frank Deiman)

Saul van Messel is het pseudoniem van Jaap Meijer (1912-1993) de dichter die werd in Winschoten geboren in een arm orthodox joods gezin. Dankzij de steun van de joodse gemeenschap ging hij op dertienjarige leeftijd studeren op het Nederlands Israëlitisch Seminarie te Amsterdam. In 1941 studeerde hij als laatste Joodse student af in de geschiedenis.

Inmiddels was hij getrouwd met Liesje Voet. In 1943 werd het echtpaar Meijer met zoon Ischa opgepakt en via kamp Westerbork op transport gesteld naar Bergen-Belsen. De ervaringen in het concentratiekamp heeft Jaap Meijer nooit onder woorden willen brengen, zijn alter ego Saul van Messel liet er af en toe iets over los.

Na de oorlog hervatte Jaap Meijer zijn werk als geschiedenisleraar en schreef historische werken over de joden. Omstreeks 1970 barstte Jaap Meijer los in een stroom van gedichten in het Nederlands, het Hebreeuws, maar vooral in het Gronings, de taal van zijn jeugd. Deze gedichten zijn over het algemeen kort, zeer beeldend, scherp verwoord.

In de muziekbewerking van Frank Deiman worden de volgende drie gedichten van Saul van Messel gezongen:

In synagogedeunen
(uit: Tougelieks, Verzoamelde Grunneger gedichten 1977-1987)

Staarfhoes
(uit: Ongeneeselk, Grunneger gedichten 1985)

Bie langs / 15-2-1944
(uit: Ongeneeselk, Grunneger gedichten 1985)

Frank DeimanFrank Deiman studeerde piano, koor- en orkestdirectie aan het Conservatorium in Enschede, waar hij nu werkt als coördinator van de afdeling Docent Muziek en docent piano en ensembleleiding. Momenteel leidt hij naast Toonkunstkoor Euterpe in Deventer het Enschedese kamerorkest Friends of Art.

Van 1987 tot 1993 was hij dirigent van het koor van het 4 Mei-Projekt. Naast het dirigeren van koren en orkesten speelt hij als pianist regelmatig bij cabaretvoorstellingen. Hij schrijft muziek voor theater, o.a: Het Twents Paradijs (over de ondergang van de Twentse textiel), Peer Gynt (een productie van de Engelenbak in Amsterdam) en de volksmusical De Pathmosprinses.

In het Saxion Operafestival 2000 en 2001 leidde hij de Nederlandstalige familievoorstelling 'http://www.b@rbier.nl', waarin hij de muziek van Rossini bewerkte voor solisten, kinderkoor en een klein ensemble. Vorig jaar werd de familieopera Meralda opgevoerd, eveneens op tekst van Willem Wilmink en met muziek van Frank Deiman.

In 2001 ontving hij de Rinus Luttikhuis Prijs in Enschede, waarmee hij werd onderscheiden voor zijn inzet om met kinderen en amateurs muziek te maken.

Vorige pagina